Διαχειρίζοντας τις εκρήξεις θυμού εν καιρό πανδημίας

Για μερικούς μήνες τώρα όλοι οι γονείς κλείστηκαν στο σπίτι με τα παιδιά τους. Για αρκετούς ήταν η πρώτη φορά που πέρασαν τόσο χρόνο με τα παιδιά τους. Μερικοί γνώρισαν νέες πλευρές των παιδιών τους που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν. Για τους περισσότερους εμφανίστηκαν συναισθήματα απελπισίας, απόγνωσης, ματαίωσης, απογοήτευσης, θυμού. Πολλοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν τώρα, και είναι αναμενόμενο ότι πολλά παιδιά ζορίζονται να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές αφού έχουν χάσει την προβλεψιμότητα που τους βοηθά να ευδοκιμούν.

Ορίστε μερικές σκέψεις που μπορείτε να συλλογιστείτε αν το παιδί σας εκδηλώνει εκρήξεις θυμού.

Πρόληψη:

  • Καθορίστε δυνατά θεμέλια δημιουργώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα και ρουτίνα. Δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικά τελειομανής - απλά προγραμματίστε μεγάλα μέρη χρόνου που θα είναι αφιερωμένα σε διαφορετικά ήδη δραστηριοτήτων, όπως γυμναστική ή ψηλής ενέργειας ασκήσεις, εσωτερικές (χαμηλής ενέργειας) ασκήσεις όπως χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή ήσυχος χρόνος (quiet time), παιχνίδι έξω, ταξίδια εκτός σπιτιού για απαραίτητα θελήματα (πλήρωμα λογαριασμών κλιπ), βίντεο-συναντήσεις με φίλους ή συγγενείς, και μαθήματα σχολείου ή δουλειές στο σπίτι. Οι δραστηριότητες μπορούν να εναλλάσσονται κάθε μέρα, αλλά είναι σημαντικό για τα παιδιά να συνηθίσουν κάποια καθημερινή ρουτίνα - μπορείτε να τους ενημερώνετε στην αρχή της ημέρας τι ακολουθεί για να ξέρουν τι να περιμένουν.

  • Κατοχυρώστε το εσωτερικό τους ρολόι με συνεπής ρουτίνα ύπνου, και προβλέψιμες ώρες φαγητού. Αρχίστε με μια συνεπής πρωινή ρουτίνα και άμεση ελαφριά έκθεση στον ήλιο. Αυτός είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να θέσετε νέα ρουτίνα, αφού η ώρα ύπνου και φαγητού συχνά καθορίζονται από την ώρα που κάποιος ξυπνήσει. Μικρότερα παιδιά τείνουν να χρειάζονται περισσότερη σταθερότητα στη ρουτίνα τους.

  • Μη διστάσετε να μειώσετε προσωρινά τις απαιτήσεις σας προς το παιδί σας, ειδικά αν αυτές πυροδοτούν ξεσπάσματα θυμού. Θα έχετε αρκετό χρόνο να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά όταν ο COVID-19 έχει πλέον περάσει. Αν τα ξεσπάσματα εμφανίζονται κάθε φορά που λέτε “όχι”, μπορεί να ήταν καλή ιδέα την επόμενη φορά να κάνετε παύση πριν απαντήσετε στο παιδί σας. Αν προβλέπετε ότι το “όχι” θα αντικατασταθεί με “ναι” λόγω του ξεσπάσματος, τότε γιατί να μην υποκύψετε γρηγορότερα και ικανοποιήσετε το ζήτημα του παιδιού σας καθώς είναι ήδη σε ευχάριστη διάθεση; Εφόσον αυτό που ζητά δεν είναι επικίνδυνο, καταστροφικό, παράνομο ή ανήθικο, απλά λέγοντας “ναι” μπορεί να σας σώσει, χωρίς να χρειαστεί να παραδοθείτε αργότερα κατά τη διάρκεια ενός εξωφρενικού ξεσπάσματος.

Μοντελοποίηση:

  • Όταν τα παιδιά σας είναι παρόν, μοντελοποιείστε και περιγράψτε τις δικές σας στρατηγικές αυτοέλεγχου όταν βιώνετε απογοήτευση, αγανάκτηση ή τις προκλήσεις που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο. Ονομάστε τα συναισθήματα σας στα παιδιά σας με ηλικιακά κατάλληλο λεξιλόγιο. Συζητήστε τους τρόπους που εσείς ηρεμείτε τον εαυτό σας σε δύσκολες περιστάσεις, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα ή κάνοντας ένα διάλειμμα, ή πως “σταματάτε και σκέφτεστε” πριν πάρετε μια απόφαση.

Πειθαρχία χωρίς τύψεις όταν εμφανιστεί το ξέσπασμα:

  • Κανένας ειδικός δε θα ισχυριστεί ότι κατά την περίοδο πανδημίας/lockdown (μέχρι και αμέσως μετά) οι γονείς πρέπει απευθείας να αναστείλουν όλα τα όρια για τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, ειδικά σε αυτή την απρόβλεπτη περίοδο, τα παιδιά μας χρειάζονται σταθερή καθοδήγηση από τους γονείς τους - τώρα περισσότερο από ποτέ! Αν χρειάζεστε βοήθεια στην καθιέρωση αποτελεσματικών στρατηγικών πειθαρχίας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό.