Dating μετά το διαζύγιο: Συστήνοντας τα παιδιά σας σε νέο σύντροφο
Η σχέση σου με τον άλλο γονιό των παιδιών σου έχει τελειώσει. Μπορεί να μην ήταν μια εύκολη μετάβαση. Μπορεί να ένιωσες ένα ανυπόφορο συνδυασμό πόνου, θυμού, λύπης, ανακούφισης, ενοχής, αβεβαιότητας ή και αισιοδοξίας.
Μπορεί να πήρες το χρόνο να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου, και είσαι έτοιμος/έτοιμη να σκεφτείς την πιθανότητα μιας νέας σχέσης, ή μπορεί να άφησες τη σχέση σου για να αρχίσεις κάτι με ένα νέο σύντροφο. Δεν ήταν εύκολη απόφαση να αφήσεις το σύντροφο σου και να αλλάξεις τη ζωή των παιδιών σου. Σίγουρα υπήρχαν αρκετά τεχνικά προβλήματα και δύσκολα συναισθήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσεις καθώς οργάνωνες νέες συνθήκες διαμονής.
Τα παιδιά πάντα έχουν διάφορα συναισθήματα, σκέψεις και απόψεις σχετικά με το διαζύγιο των γονιών τους. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί έγινε. Μπορεί να αναρωτιούνται αν έχουν ευθύνη στο διαζύγιο. Μπορεί να ανησυχούν ότι αν οι γονείς σταμάτησαν να αγαπούν ο ένας τον άλλο, τότε πόσο δύσκολο θα ήταν για τουλάχιστον ένα από τους δύο γονείς να σταματήσει να τα αγαπά;
Τα παιδιά πάντα έχουν μια δυνατή επιθυμία συμφιλίωσης των δύο γονιών. Μπορεί να αντιληφθούν το νέο άτομο στη ζωή σας ως κάποιο/κάποια που όχι μόνο θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή τη συμφιλίωση, αλλά και να επεμβαίνει με το δικό τους χρόνο μαζί σου.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές εισηγήσεις σχετικά με τη γνωριμία νέου ατόμου στα παιδιά σας.
Δώσε τον κατάλληλο χρόνο στα παιδιά σου να προσαρμοστούν στην νέα τους κατάσταση. Μερικές φορές γονείς προσπαθούν να φροντίσουν τα δικά τους συναισθήματα βγαίνοντας ραντεβού σύντομα μετά το χωρισμό. Αυτή είναι στιγμή όμως που θα χρειαστεί να θυμάσαι ότι οι ανάγκες των παιδιών σου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Μπορεί να χρειαστεί ολόκληρο χρόνο, ή και περισσότερο μέχρι να συνηθίσουν τη νέα κατάσταση και αλλαγές που φέρνει το διαζύγιο. Αυτή μπορεί να είναι και καλή επιλογή για εσένα. Περιμένοντας, δίνοντας στον εαυτό σου χρόνο πριν βγεις ραντεβού, σου δίνει την ευκαιρία να διαχειριστείς τα συναισθήματα απώλειας, θυμού ή φόβου που αναπόφευκτα θα εμφανιστούν. Χρόνος και προσοχή στον εαυτό σου είναι τα μόνα που θα μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν να επουλώσεις τα τραύματα σου.
Μην εκθέσεις τα παιδιά σου σε άτομα που βγαίνεις ραντεβού, μέχρι να πάρεις καλή αίσθηση τις προοπτικές της σχέσης. Φυσικά δεν υπάρχει εγγύηση στις σχέσεις. Ωστόσο, αναμένοντας από το παιδί σου να αναπτύξει σχέσεις με άτομα που μπορεί να μην είναι στη ζωή τους για πολύ ακόμη, δεν είναι μόνο συναισθηματικά δύσκολο για αυτό, αλλά πιθανώς θα επηρεάσει τον τρόπο που δημιουργεί τις δικές του σχέσεις αργότερα στη ζωή.
Να είσαι ειλικρινής με τα παιδιά σου σχετικά με όταν είσαι έτοιμη/έτοιμος να αρχίσεις να βγαίνεις ραντεβού. Αυτό φυσικά είναι σχετικό με την ηλικία των παιδιών. Μη δώσεις τον έλεγχο στα παιδιά σου όταν είσαι έτοιμος/έτοιμη να τολμήσεις να βγεις στον κόσμο των ραντεβού, αλλά γενικότερα ενημέρωσε τα για την πρόθεση σου, και ενθάρρυνε την ανοιχτή συζήτηση για τα συναισθήματα τους.
Επανέλαβε συχνά στα παιδιά σου ότι η νέα σου σχέση δε θα πάρει χρόνο από αυτά. Συνάντησε νέους ανθρώπους όταν τα παιδιά είναι με τον άλλο τους γονιό. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι οι ενήλικες χρειάζονται χρόνο με άλλους ενήλικες, όπως και αυτά χρειάζονται χρόνο με άλλα παιδιά.
Καθησύχασε τα ότι δε θα φέρεις νέο άτομο στην οικογένεια αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος/σίγουρη ότι είναι κατάλληλος/κατάλληλη. Όταν είσαι έτοιμος/έτοιμη να γνωρίσεις το/τη νέο σου σύντροφο στα παιδιά σου, μην τους ξαφνιάσεις εμφανίζοντας το νέο άτομο απρόσμενα. Συζήτησε το προηγουμένως με τα παιδιά σου, και διοργάνωσε μια συνάντηση που δε θα εστιάζεται αποκλειστικά στο διάλογο. Απόφυγε την έξοδο σε εστιατόριο για παράδειγμα. Τα παιδιά σου θα χρειαστεί να έχουν το χώρο και την ευκαιρία να κάνουν άλλα πράγματα εκτός από την συνεχής επικοινωνία με το νέο άτομο. Αν ο/η νέος/νέα σου σύντροφος θα μείνει στη ζωή σου, θα έχετε άφθονες ευκαιρίες για πιο άμεσες αλληλεπιδράσεις.
Πριν μοιραστείς τα νέα με τα παιδιά σου, ενημέρωσε τον πρώην σύντροφο σου. Μπορεί να είναι δύσκολο για τον άλλο γονιό να λάβει τα νέα. Μπορεί όμως να είναι εξίσου δύσκολο για τα παιδιά, αν είναι αβέβαια αν μπορούν να συζητήσουν αυτή την αλλαγή με τον άλλο τους γονιό. Απόφυγε να δώσεις στα παιδιά σου το βάρος να είναι σκόπιμοι (ή όχι) αγγελιοφόροι.
Τα παιδιά συνήθως είναι ευπρόσδεκτοι σε νέους ενήλικες. Μερικοί να δείξουν αντίσταση σε οποιονδήποτε που φαίνεται να αντικαταστήσει ένα γονιό τους. Ωστόσο γενικότερα, όταν κάποιος είναι φιλικός, τους δίνει προσοχή, και δεν προσπαθεί να επιβάλλει πειθαρχία, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να συνδεθούν μαζί τους, καθώς περνούν χρόνο μαζί τους.
Αφιέρωσε χρόνο να σκεφτείς τις ανάγκες του παιδιού σου. Είναι σίγουρα πιθανό να αρχίσεις νέες σχέσεις και να βοηθήσεις τα παιδιά σου να κάνουν τις κατάλληλες προσαρμογές στις νέες αλλαγές. Θυμάσαι να είσαι ειλικρινής και ξεκάθαρος/ξεκάθαρη με αυτά που μπορούν να διαχειριστούν τα παιδιά σου στην ηλικία τους. Δώσε τους το χώρο να εκφράσουν τις σκέψεις τους, ωστόσο μην τους δώσεις δύναμη στις αποφάσεις σου. Μακροπρόθεσμα, τα παιδιά είναι πολύ ανθεκτικά, ειδικά όταν υπολογίζονται τα συναισθήματα τους, και τους δίνονται μόνο πληροφορίες που μπορούν να καταλάβουν.